КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Васильківська районна організація
Меню сайту

Корисні посилання
  • Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України
  • ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
  • Федерація Профспілок України
  • Васильківська районна державна адміністрація

  • Форма входу


    Календар
    «  Лютий 2017  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
      12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728

    Пошук

    Архів записів

    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Вітаю Вас, Гість · RSS 29.03.2024, 11:10

    Головна » 2017 » Лютий » 27 » Засідання профільного комітету про фінансування науки і освіти у 2017 році
    11:58
    Засідання профільного комітету про фінансування науки і освіти у 2017 році
     

    22 лютого 2017 року відбулося розширене засідання Комітету з питань науки і освіти Верховної Ради України, участь у якому взяли народні депутати – члени Комітету, Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич, заступники міністра фінансів, керівництво Національної академії наук України, національних галузевих академій наук України, профспілок, освітяни, науковці. Загалом на засіданні були присутні майже 300 осіб.

    Першим із порядку денного розглядалося питання фінансового забезпечення науки і освіти у 2017 році. Насамперед було заслухано доповіді Міністра освіти і науки, Національної академії наук України, національних галузевих академії наук України.

    У ході обговорення учасники засідання мали змогу задати питання профільному міністру, заступникам, а також надати свої пропозиції щодо поліпшення стану фінансування освітньої та наукової галузей та їх включення до проекту рішення Комітету.

    За підсумками тривалої дискусії Комітет у рішенні зазначив, що стан фінансового забезпечення науки і освіти у 2017 році є таким, що не відповідає сучасним вимогам європейського законодавства, положенням чинних законів України та призводить до подальшої руйнації сфери науки і освіти, згортання наукових досліджень та підготовки професійних кадрів для народного господарства, падіння престижності та соціальної забезпеченості вчителів, педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників, міграції талановитої молоді за кордон та втрати можливостей становлення України як високорозвиненої, технологічної держави.

    За результатами розгляду питання члени Комітету прийняли одноголосне рішення рекомендувати Кабінету Міністрів України вишукати додаткові кошти в обсязі 2 859 757,17 тис. гривень та підготувати у першому кварталі 2017 року пропозиції щодо внесення змін до Закону України «Про державний бюджет України на 2017 рік» у частині збільшення фінансування: Міністерства освіти і науки України на 1 078 615,0 тис. гривень, Національної академії наук України на 642 829,67 тис. гривень, Національної академії аграрних наук України на 336 037,4 тис. гривень, Національної академії медичних наук України на 648 621,6 тис. гривень, Національної академії педагогічних наук України на 9 910,4 тис. гривень, Національної академії правових наук України на 18 632,0 тис. гривень, Національної академії мистецтв України на 7911,1 тис. гривень, Міністерству оборони України на 17 200,0 тис. гривень.

    Також у рішенні Комітету Кабінету Міністрів України та профільному міністерству рекомендовано здійснити низку інших заходів щодо нормативно-правового врегулювання проблемних питань фінансування сектору науки і освіти.

    Також на засіданні було розглянуто проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Постанови «Про встановлення іменних стипендій Верховної Ради України студентам вищих навчальних закладів» щодо збільшення розміру іменних стипендій Верховної Ради України» (№ 6117 від 22.02.2017 року). Цей проект було підготовлено народними депутатами України – членами Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Олександром Співаковським, Іваном Кириленком, Тарасом Кремінем та Олексієм Скрипником.

    Нормами проекту Постанови передбачено установити такі розміри іменних стипендій Верховної Ради України:

    – для студентів вищих навчальних закладів I-II рівня акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «молодший спеціаліст» або «бакалавр», – 1800 гривень на місяць (зараз – 900 гривень);

    – для студентів вищих навчальних закладів III-IV рівня акредитації, наукових установ, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр», «спеціаліст» або «магістр», – 2300 гривень на місяць (зараз – 1200 гривень).

    Автори проекту вважають, що прийняття цієї постанови надасть можливість забезпечити найталановитіших студентів гідною стипендією, підвищить їх статус та значною мірою сприятиме призупиненню відтоку найкращих студентів за кордон.

    За результатами обговорення народні депутати України – члени Комітету прийняли одноголосне рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти цю постанову за основу і в цілому.

    Комітет з питань науки і освіти своїм рішенням рекомендував Верховній Раді України провести 21 червня 2017 року парламентські слухання на тему: «Національна інноваційна система: стан та законодавче забезпечення розвитку» та внести на розгляд Парламенту проект відповідної постанови.

    Як уже повідомлялося, ЦК Профспілки працівників освіти і науки України надіслав пропозиції до розширеного засідання Комітету з питань науки і освіти Верховної Ради України.

     

     

    За матеріалами прес-служби Профспілки працівників освіти і науки України

     

     
    Переглядів: 336 | Додав: adminvas | Рейтинг: 0.0/0
    Профспілка працівників освіти і науки України © 2024
    Створити безкоштовний сайт на uCoz