КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Васильківська районна організація
Меню сайту

Корисні посилання
  • Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України
  • ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
  • Федерація Профспілок України
  • Васильківська районна державна адміністрація

  • Форма входу


    Календар
    «  Лютий 2013  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
        123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728

    Пошук

    Архів записів

    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Вітаю Вас, Гість · RSS 29.03.2024, 01:16

    Головна » 2013 » Лютий » 21 » Інтернет -конференція: на запитання спілчан відповідаютьфахівці ЦК Профспілки
    11:11
    Інтернет -конференція: на запитання спілчан відповідаютьфахівці ЦК Профспілки


    Відповідальні фахівці ЦК Профспілки працівників освіти і науки України підготували відповіді на запитання спілчан, які надійшли у рамках проведення Інтернет-конференції на офіційному веб-сайті.

    Сьогодні, у День соціальної справедливості, подаємо розгорнуті відповіді і щиро сподіваємося, що вони допоможуть вирішити проблемні питання роботи освітян України.

    – Чи соціально справедлива сьогодні заробітна плата учителя? (м. Київ)

    Відповідає завідувач соціально-економічного захисту працівників освіти ЦК Профспілки Світлана Лесковець

    – Соціально справедливою можна вважати заробітну плату, яка відповідає нормам чинного законодавства.

    Що стосується учителів, як і інших педагогічних працівників, такі норми визначені в Законі України «Про освіту».

    Так, статтею 57 закону передбачено, що середні посадові оклади (ставки заробітної плати) педагогічних працівників встановлюються на рівні, не нижчому середньої заробітної плати працівників промисловості. Умовно середнім посадовим окладом (середньою ставкою заробітної плати) педагогічного працівника визнано ставку заробітної плати учителя першої категорії, розмір якої відповідає одинадцятому тарифному розряду Єдиної тарифної сітки.

    Починаючи з 1 грудня 2012 року, цей показник складає 1653 гривні.

    За даними Державного комітету статистики України середня заробітна плата працівників промисловості у грудні 2012 року складала 3818 гривень.

    Тож, зазначені вище показники наочно засвідчують, що рівень заробітку учителя сьогодні дуже далекий від справедливого.


    – Я сільський учитель малокомплектної школи. Зараз нашу школу хочуть закрити. Чи мають право її закривати? На який захист розраховувати мені? (Львівська область)

    Відповідає завідувач юридичного відділу ЦК Профспілки Сергій Курилкін

    – Реорганізація і ліквідація загальноосвітніх навчальних закладів у сільській місцевості, заснованих на комунальній формі власності, допускаються лише за згодою територіальних громад (ч. 6 ст. 11 Закону України «Про загальну середню освіту»).

    Територіальні громади сіл, селищ, міст можуть приймати рішення про реорганізацію або ліквідацію навчального закладів як безпосередньо (на референдумі), так і через сільські, селищні, міські ради, а також через районні та обласні ради, які представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст (ст. 2 Закону України «Про місцеве самоврядування»).

    У загальноосвітніх навчальних закладах, розташованих у селах, селищах, кількість учнів у класах визначається демографічною ситуацією, але повинна становити не менше п'яти осіб. При меншій кількості учнів у класі заняття проводяться за індивідуальною формою навчання (ст. 14 Закону України «Про загальну середню освіту»).

    У випадку ліквідації навчального закладу звільнення працівників відбувається на підставі п. 1 ст. 40 КЗпП України. Про наступне вивільнення працівники попереджаються персонально не пізніше ніж за два місяці. Роботодавець (відповідний орган управління освітою) має запропонувати працівникові іншу роботу в інших навчальних закладах відповідного регіону у відповідності до укладених колективних договорів та угод. У випадку відмови від запропонованої роботи або її відсутності питання працевлаштування працівник вирішує за допомогою державної служби зайнятості або самостійно.

    У день звільнення роботодавець зобов’язаний видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок – виплатити всю заробітну плату, компенсацію за невикористану щорічну відпустку, а також додаткові соціальні відпустки, вихідну допомогу у розмірі не менше середнього місячного заробітку (ст.ст. 44, 47, 116 КЗпП).

    Відповідно до вимог законодавства на місцеві органи державної виконавчої влади та місцевого самоврядування покладено обов’язок забезпечити регулярне безкоштовне підвезення до місця навчання і додому учнів та педагогічних працівників, які проживають за межею пішохідної доступності (ст. 14 Закону України «Про освіту»).

    – Який механізм перерахування пенсії через 2-3 роки після виходу на пенсію працюючим пенсіонерам-вчителям. І коли повинні виплачувати нараховану надбавку до цієї пенсії? (м .Жашків)

    Відповідає завідувач відділу соціальних питань і охорони праці ЦК Профспілки Олег Смирнов

    – Перерахунок пенсії працюючим пенсіонерам-вчителям здійснюється з урахуванням не менш, як 24 місяці страхового стажу, набутого після призначення (попереднього перерахунку) пенсії незалежно від перерв у роботі (ч. 4 ст. 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»). Перерахунок пенсії проводиться із заробітної плати (доходу), з якої обчислено пенсію.

    На бажання пенсіонера при перерахунку пенсії може бути врахована також заробітна плата за періоди страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії. У цьому випадку перерахунок пенсії проводиться із застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу), який враховувався під час призначення (попереднього перерахунку) пенсії.

    Доцільність перерахунку пенсії з урахуванням і стажу, і заробітної плати, одержаних після призначення (попереднього перерахунку) пенсії, необхідно визначати в кожному конкретному випадку. Це обумовлено тим, що у разі перерахунку пенсії з урахуванням заробітної плати, одержаної після призначення (попереднього перерахунку) пенсії, застосовуватиметься нова збільшена норма щодо страхового стажу для визначення мінімального розміру пенсії за віком (збільшення пенсії на 1% розміру пенсії але не більш, як на 1% мінімального розміру пенсії за віком здійснюватиметься за кожний рік страхового стажу понад 35 років чоловікам і 30 років жінкам).

    Для працюючих пенсіонерів виплати у зв’язку із зростанням прожиткового мінімуму перераховуються після звільнення з роботи.

    Зазначений вище порядок перерахунку пенсії не поширюється на пенсіонерів, яким призначено пенсію за вислугу років на умовах, передбачених Законом України «Про пенсійне забезпечення», та які не досягли віку, встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».


    – Чи мають право при реорганізації школи «відправити» вчителя на пенсію за вислугою років? (м. Черкаси)

    Відповідає головний юрисконсульт ЦК Профспілки Валентин Паливода

    – Пенсійним законодавством України встановлено, що громадяни України, які досягли певного віку мають право на державне пенсійне забезпечення за віком, по інвалідності, у зв'язку з втратою годувальника та в інших випадках.

    Звернення за призначенням пенсії може здійснюватися у будь-який час після виникнення права на пенсію. При цьому пенсії за віком і по інвалідності призначаються незалежно від того, припинено роботу на час звернення за пенсією чи вона продовжується. Пенсії за вислугу років призначаються при залишенні роботи, яка дає право на цю пенсію.

    Згідно з статтею 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення» працівники освіти, мають право на пенсію за вислугу років. Пенсія за вислугу років призначається при наявності не менше 25 років спеціального стажу роботи, згідно з Переліком закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 4 листопада 1993 р. N 909 (із змінами і доповненнями ), незалежно від віку.

    Досягнення пенсійного віку працівником не є підставою для його звільнення, оскільки, згідно з чинним законодавством, право на звернення за призначенням пенсії належить працівникові.

    Таким чином, при реорганізації навчального закладу, примусово відправити Вас на пенсію не мають права.


    Чи зараховується до спеціального стажу роботи, який дає право на призначення пенсії за вислугу років, період роботи на посаді педагога-організатора та старшої вожатої школи? (м. Конотоп)

    Відповідає завідувач відділу соціальних питань і охорони праці ЦК Профспілки Олег Смирнов

    – Пенсії за вислугу років працівникам освіти призначають відповідно до п. «е» ст. 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення» (за наявності спеціального стажу роботи не менш як 25 років) та Переліку закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 4.11.1993 р. № 909 (із змінами).

    До спеціального стажу зараховується час роботи на посадах та у відповідних закладах і установах, віднесених до Переліку за умови, що ця робота є основною.

    Тимчасовими типовими штатними нормативами денних середніх загальноосвітніх навчально-виховних закладів, затверджених наказом Міністерства освіти України від 9.08.1996 р. № 264, керівникам управлінь і відділів освіти була надана можливість до 1.09.1996 р. переглянути штати, введені в попередні роки, та, у разі необхідності, перезатвердити їх рішенням відповідних органів державної виконавчої влади. При цьому Тимчасовими типовими штатними нормативами було передбачено введення до штатних розписів середніх загальноосвітніх навчально-виховних закладів посади педагога-організатора (або старшого вожатого).

    Посаду педагога-організатора передбачено названим вище Переліком; період роботи за цією посадою у загальноосвітніх навчальних закладах зараховується до спеціального стажу роботи, який дає право на пенсію за вислугу років.

    Посаду старшого вожатого Переліком не передбачено. Разом з тим у листі Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 6.10.2011 р. за № 10/2-724, стверджується про ідентичність посадових обов’язків працівників, які займають посади педагогів-організаторів або старших вожатих та відповідно про можливість зарахування періоду роботи на посаді старшого вожатого до спеціального стажу роботи, який дає право на призначення пенсії за вислугу років.

    З ухваленням Закону України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» вимоги щодо віку та стажу, які дають право на пенсію за вислугу років, залишились незмінними.

    Під час консультування у Пенсійному фонді за місцем проживання мені повідомили, що посада, на якій я зараз працюю, не передбачає пенсію за вислугу років – заступник директора з навчально-методичної роботи ліцею. Чи буде зарахований період роботи на цій посаді до стажу для призначення мені пенсії за вислугу років? (м. Донецьк)

    Відповідає завідувач відділу соціальних питань і охорони праці ЦК Профспілки Олег Смирнов

    Відповідно до п. «е» ст. 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення» право виходу на пенсію за вислугу років мають працівники освіти при наявності спеціального стажу роботи не менш як 25 років за переліком, що затверджується у порядку, який визначається Кабінетом Міністрів України, незалежно від віку.

    Такий Перелік закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 4.11.1993р. № 909 (із змінами і доповненнями). Пенсія за вислугу років призначається за наявності спеціального стажу роботи, тобто роботи на відповідних посадах, віднесених до Переліку.

    При цьому робота за спеціальністю в закладах, установах і на посадах, передбачених цим Переліком, дає право на пенсію незалежно від форми власності або відомчої належності закладів і установ.

    Названим Переліком передбачено право на пенсію за вислугу років, зокрема для заступників директорів загальноосвітніх навчальних закладів з навчально-виховної (навчальної, виховної) роботи.

    Посаду заступника директора загальноосвітнього навчального закладу з навчально-методичної роботи Переліком не передбачено, отже робота на цій посаді не зараховується до спеціального стажу роботи, що дає право на пенсію за вислугу років.

    Типовими штатними нормативами загальноосвітніх навчальних закладів, затвердженими наказом Міністерства освіти і науки України від 6.12.2010 р. № 1205 (зареєстростровано в Міністерстві юстиції України 22.12.2010 р. за № 1308/18603) посаду заступника директора загальноосвітнього навчального закладу з навчально-методичної роботи також не передбачено.






    Переглядів: 603 | Додав: adminvas | Рейтинг: 2.0/1
    Профспілка працівників освіти і науки України © 2024
    Створити безкоштовний сайт на uCoz