КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Васильківська районна організація
Меню сайту

Корисні посилання
  • Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України
  • ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
  • Федерація Профспілок України
  • Васильківська районна державна адміністрація

  • Форма входу


    Календар
    «  Травень 2012  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031

    Пошук

    Архів записів

    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Вітаю Вас, Гість · RSS 29.03.2024, 04:28

    Головна » 2012 » Травень » 10 » ФПУ про відповіді Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України на пропозиції профспілок
    09:29
    ФПУ про відповіді Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України на пропозиції профспілок
     


        На доручення заступника Голови ФПУ Кондрюка С.М. щодо відповіді Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 06.04.2012 р. № 1/12-2130 щодо пропозицій всеукраїнських профспілок та профоб’єднань, поданих під час зустрічі Прем'єр-міністра України М. Азарова з профспілковим активом 27 січня 2012 р. відповіді, підготовані фахівцями апарату ФПУ:

    - Щодо гарантій держави у забезпеченні безоплатним користуванням житлом з опаленням і освітленням педагогічних працівників у сільській місцевості і селищах міського типу:


       Відповідно до частини четвертої статті 57 Закону України "Про освіту" (далі – Закон) педагогічним (науково-педагогічним) та іншим категоріям працівників навчальних закладів, які працюють у сільській місцевості і селищах міського типу, а також пенсіонерам, які раніше працювали педагогічними працівниками в цих населених пунктах і проживають у них, держава відповідно до чинного законодавства забезпечує безплатне користування житлом з опаленням і освітленням у межах встановлених норм.

       Зупинення в останні роки законами про Державний бюджет України чинності окремих положень статті 57, запровадження обмежень грошовими доходами прав освітян, як і інших громадян, на одержання передбачених законодавством пільг, компенсацій і гарантій, Конституційний Суд України неодноразово визнавав неконституційними (рішення від 6 липня 1999 року, 20 березня 2002 року, 17 березня та 1 грудня 2004 року, 7 липня 2007 року, 22 травня 2008 року).

       Однак пунктом 14 постанови Кабінету Міністрів України від 28 травня 2008 року № 530 "Деякі питання соціального захисту окремих категорій громадян" передбачено, що пільги, компенсації та гарантії, на які згідно із законами мають право окремі категорії працівників бюджетних установ та інші працівники надаються за умови, якщо розмір наданих пільг у грошовому еквіваленті разом із середньомісячним сукупним доходом пільговика за попередні шість місяців не перевищує 900 гривень.

       Зазначеною вище постановою Кабінету Міністрів України № 530 безпідставно позбавлено право на гарантії практично всіх бюджетників, які працюють у сільській місцевості і селищах міського типу.

       Федерація профспілок України спільно з Профспілкою працівників освіти і науки України неодноразово зверталися до Мінсоцполітики та Уряду з приводу необхідності вилучення із зазначеної постанови пункту 14 як такого, що звужує права працівників бюджетної сфери на забезпечення їх безплатним користуванням житлом з опаленням в межах встановлених норм.

      Постановами Окружного адміністративного суду м. Києва, Київського апеляційного адміністративного суду та Ухвалою Вищого адміністративного суду України п. 14 постанови Кабінету Міністрів України від 28 травня 2008 року № 530 «Деякі питання соціального захисту окремих категорій громадян» визнано незаконним і нечинним. Однак проблема до цього часу не вирішена, оскільки п.14 із постанови Кабінету Міністрів України від 28 травня 2008 року №530 «Деякі питання соціального захисту окремих категорій громадян» не вилучено.

      Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України також наполягає на терміновому внесенні змін до постанови Кабінету Міністрів України від 28.05.2008 р. № 530, а саме вилучення пункту 14, як такого, що не відповідає чинному законодавству.



    - Щодо встановлення пенсії педагогічним працівникам на рівні 80-90 відсотків заробітної плати:

      На теперішній час рівень пенсійного забезпечення працівників освіти, охорони здоров’я та інших працівників бюджетної сфери є вкрай низьким, причиною чого є низька заробітна плата. Наприклад, у медпрацівника за 40 років стажу фактично обчислений розмір пенсії (у середньому) є нижче прожиткового мінімуму, а у молодшого медперсоналу – лише на рівні 50-60% мінімальної пенсії.

      Протягом останніх 10 років розроблялось багато різних законодавчих пропозицій щодо призначення пенсій педагогічним і медичним працівникам, іншим працівникам бюджетної сфери у підвищених розмірах, проте вони так і не були реалізовані.

       Нещодавно Федерація профспілок України звернулась до Віце-прем’єр-міністра України-Міністра соціальної політики України Тігіпка Л.С. щодо необхідності підвищення рівня пенсійного забезпечення працівників бюджетної сфери.

       Як видно з листа Міносвіти, це Міністерство також підтримує необхідність поліпшення пенсійного забезпечення зазначених працівників.

    Соціально-економічний департамент ФПУ,

    Управління з питань соціального діалогу та соціального страхування ФП

    Переглядів: 659 | Додав: adminvas | Рейтинг: 0.0/0
    Профспілка працівників освіти і науки України © 2024
    Створити безкоштовний сайт на uCoz