КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Васильківська районна організація
Меню сайту

Корисні посилання
  • Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України
  • ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
  • Федерація Профспілок України
  • Васильківська районна державна адміністрація

  • Форма входу


    Календар
    «  Грудень 2015  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031

    Пошук

    Архів записів

    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Вітаю Вас, Гість · RSS 29.03.2024, 09:17

    Головна » 2015 » Грудень » 22 » АКЦІЯ. Профспілки пікетували Верховну Раду з вимогами не скорочувати фінансування соціальних гарантій
    10:55
    АКЦІЯ. Профспілки пікетували Верховну Раду з вимогами не скорочувати фінансування соціальних гарантій

    17 грудня під час позачергового пленарного засідання Верховної Ради України восьмого скликання під стінами парламенту зібрались на масову акцію представники Федерації профспілок України та її членських організацій.

    Захід організовано ФПУ на захист конституційних трудових прав працівників проти антисоціальної спрямованості проекту Держбюджету-2016.

      Взагалі в акції взяли участь  до 10 тисяч людей - профспілкові активісти, підприємці, аграрії. Вони тримали транспаранти, гасла та прапори Федерації профспілок, інших профоб'єднань, Аграрної партії та регіонів, які вони представляли.  До парламенту вийшли тисячі українців не задоволених урядовою політикою щодо проведення реформ, зокрема податкової системи та в аграрному секторі, а також проектом Держбюджету на наступний 2016 рік.

    Мітинги, що проводила Федерація профспілок України та підприємці і аграрії, активісти практично з усіх регіонів України, об’єдналися і небайдужі громадяни спільно звернулися до парламентарів не підтримувати у сесійній залі антисоціальний проект Держбюджету-2016, а також низку інших антинародних законопроектів.

     

    АКЦИЯ1

      На мітингу виступили представники всеукраїнських профспілок та профоб’єднань, профактивісти з регіонів, голови первинних профспілкових організацій.

    Звертаючись до присутніх на площі, Голова ФПУ Григорій Осовий наголосив:

      За півтора роки Уряду Яценюка втрачено 2 млн. робочих місць.  Заробітна плата впала на 30%, а ціни та тарифи на комунальні послуги зросли врази. А в проекті Держбюджету на 2016 рік пропонується заморожування зарплати, прожиткового мінімуму – це подальше падіння економіки і біда кожному з нас. Тому професійні спілки, які об’єднують 6,5 млн. членів тільки у ФПУ, а сьогодні разом з вами на цій площі також мої колеги з інших національних об’єднань профспілок, ми вийшли для того, щоб сказати «ні» такій ганебній економічній і соціальній політиці Уряду. Ми вимагаємо від народних обранців не приймати той бюджет, який запропонований під диктат МВФ. Ми пропонуємо народним депутатам відхилити так звані законопроекти «щастя», які насправді несуть горе і розпач в кожну сім’ю. Ми є громада, ми є українське громадянське суспільство і ми вправі вимагати від влади діяти так, як хоче цього народ. Слава трудівникам України! Слава Україні!

    Заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк сказав: 

      Наші діти і батьки запитують, чому ми подолали попередній злочинний уряд, ту злочинну владу, щоб ми сьогодні жили ще гірше, щоб наші права попирались, щоб в Україні Конституція перетворилась на папірець, яким може нехтувати Прем’єр-міністр України? Я думаю, що кожен з нас має сьогодні звернутися до себе з запитанням: чому ми так погано живемо? Про те ж саме має спитати себе і кожен народний обранець, навіть Яценюк. Профспілки також запитують: чому українець, який сумлінно день за днем працює і віддає свої сили, отримує таку ганебну зарплату? Чому українець повинен просити у влади субсидію, а не заробляти чесною працею таку зарплату, щоб її вистачило і на харчі і сплату за житло. Ми звертаємось до парламенту – працюйте на захист трудового народу. Ми від мільйонів членів профспілок передаємо свої Вимоги: бюджет на наступний рік не має бути бюджетом злиднів, а - бюджетом Європейського розвитку!

    З виступу Катерини Баришевої, голови Молодіжної ради ФПУ та Київської обласної організації Профспілки працівників АПК:

     - Нас сьогодні об’єднав не тільки цей мітинг, нас об’єднують наші діти, наша молодь. ФПУ об'єднує 2 млн. молодих людей. Це в основному студентська молодь. То що ж це робиться, коли молода людина у цій святій державі не бачить своїх перспектив? Бюджет 2016 року значно звужує видатки на освіту. За даними Міністерства молоді та спорту, 70% молодих людей у віці до 31 року не бачать своє майбутнє в Україні, а бажають виїхати за кордон, тому що у нас навіть гарні фахівці не можуть собі заробити на гідне життя. Майбутнє молодих українців залежить саме від тих законів, які ухвалюють депутати. Я звертаюсь до Вас, народні обранці, - почуйте голос молоді!

    Протестні настрої освітян висловив на мітингу голова Київської міської Профспілки працівників освіти і науки України Олександр Яцунь:

    - Чому влада дає олігархам все, а простий люд протягує ноги? Наше терпіння закінчується і ми переходимо до активних дій. Уявіть собі, яку мізерну зарплату отримує сьогодні вчитель. А держава ще стягує з нього 15 відсотків з пенсії. Нам кажуть: немає в бюджеті коштів. Але вони є. 10 банків за минулий рік отримали рефінансування, яке дорівнює всьому кредиту МВФ, що бере Україна. Навіщо нам такий кредит, коли його забирають олігархи?

      Перед учасниками мітингу також виступили народні депутати – представники різних фракцій Верховної Ради України.

      Профспілки передали народним депутатам України свої Вимоги щодо необхідності внесення змін та ухвалення низки законопроектів, спрямованих на захист соціально-економічних прав.

    Чого саме вимагають профспілки від Уряду та Верховної Ради?

    У Законі України «Про Державний бюджет України на 2016 рік»:

    1)    Встановити з 1 січня 2016 року розмір прожиткового мінімуму на рівні фактичного розміру прожиткового мінімуму (у цінах жовтня 2015 року за
    розрахунками Мінсоцполітики - 2544 гри.), а для працездатних осіб - з урахуванням податків, обов'язкових зборів і внесків (2757 грн.).

    У проекті Держбюджету-2016 Урядом пропонується з 1 січня 2016 року дискримінаційний прожитковий мінімум для працездатних осіб залишити на рівні цього року - 1378 гривень, а для осіб, які втратили працездатність 1074 гривні.

    2)   Встановити з 1 січня 2016 року мінімальну заробітну плату на рівні фактичного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб з
    урахуванням податків, обов'язкових зборів і внесків та забезпечити щоквартальне її підвищення на рівень інфляції.

    За профспілковими розрахунками, здійсненими відповідно до чинного законодавства України та ратифікованих конвенцій МОП №117 та №131, розмір мінімальної заробітної плати з урахуванням сімейної складової, витрат на освіту та охорону здоров 'я, забезпечення житлом, сплату податків, обов'язкових зборів та внесків, сьогодні має складати 5597 грн.

    У проекті Держбюджету-201 б Урядом пропонується залишити до травня 2016 року мінімальну заробітну плату у розмірі - 1378 гривень, при фактичному прожитковому мінімумі для працездатних осіб2757 гривень (жовтень 2015року).

    1. 3) Передбачити кошти для встановлення розміру посадового окладу (тарифної ставки) працівника І тарифного розряду ЄТС (на основі якого розраховується заробітна плата у бюджетній сфері) на рівні мінімальної заробітної плати відповідно до чинного законодавства. Грошовий розрив між цими показниками вже сьогодні складає 265 гривень.
    2. 4) Зупинити вилучення з Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатностістрахових коштів в сумі 1500000 тис. гривень, оскільки це призведе до погіршення забезпечення працівників виплатами по лікарняних листках, вагітності та пологах, оплати лікування в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів після перенесених захворювань і травм;
      1. 5) Відновити   з  січня   2015   року   санаторно-курортне   лікування працівників та оздоровлення дітей за участю Фонду соціального страхування.

    В проекті Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (реєстр.№3628) вилучити норми щодо:

    - підвищення порогу індексації з 101% до 103%;

    -  підвищення віку виходу на пенсію за вислугу років працівникам авіації і льотно-випробного складу, .освіти, охорони здоров'я та соціального забезпечення,
    артистам театрально-концертних та інших видовищних закладів, підприємств і колективів, які мають на це право:

    -   протиправного примусового вилучення у працюючих пенсіонерів 15% призначеної пенсії та припинення виплати пенсій особам, які працюють на посадах
    державних службовців, наукових працівників:

    - «замороження» у 2016 році показника заробітної плати для призначення пенсій на рівні середньої заробітної плати за 2012, 2013 і 2014 роки, оскільки це призведе до заниження розмірів новопризначених пенсій.

    До проекту Закону України «Про створення конкурентних умов в оподаткуванні та стимулювання економічної діяльності в Україні» (реєстр. № 3630) внести зміни щодо:

    -   підвищення розміру соціальної податкової пільги та встановлення її у розмірі однієї мінімальної заробітної плати, замість пропонованого розміру - 50% мінімальної заробітної плати;

    -   збільшення суми пенсій, яка не включатиметься до оподаткованого доходу з 3-х розмірів мінімальної заробітної плати до 8-ми.

    У проекті Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» (реєстр. №3629):

    -  внести норми, що дозволять вносити зміни до цього Закону при перевиконанні надходжень до Державного бюджету України за підсумками не трьох, а двох кварталів;

    -  не допустити обмеження права законодавчої ініціативи народних депутатів та Президента України на внесення змін до Державного бюджету України, зокрема з метою захисту соціальних стандартів від інфляційного знецінення;

    -  не допустити розкриття для Мінфіну банківської таємниці громадян, гарантованої статтею 62 Закону України «Про банки і банківську діяльність».

    У проекті Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону України «Про створення конкурентних умов в оподаткуванні та стимулювання економічної діяльності в Україні» (реєстр. № 3631) вилучити:

    -     встановлення розміру єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхуванняв єдиному розмірі для всіх підприємств і організацій незалежно від класу професійного ризику, що позбавляє роботодавців стимулів до створення безпечних умов праці;

    -     зниження вдвічі розміру єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування до 20% без компенсації фондам соціального страхування втрачених коштів для виплати в повному обсязі матеріального забезпечення і надання необхідних соціальних послуг застрахованим особам.

     

    Прес-центр ФПУ

     

     
     
    Переглядів: 366 | Додав: adminvas | Рейтинг: 0.0/0
    Профспілка працівників освіти і науки України © 2024
    Створити безкоштовний сайт на uCoz