КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Васильківська районна організація
Меню сайту

Корисні посилання
  • Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України
  • ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
  • Федерація Профспілок України
  • Васильківська районна державна адміністрація

  • Форма входу


    Календар
    «  Вересень 2014  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930

    Пошук

    Архів записів

    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Вітаю Вас, Гість · RSS 26.04.2024, 20:37

    Головна » 2014 » Вересень » 4 » Профспілки проти прийняття антисоціального закону
    11:46
    Профспілки проти прийняття антисоціального закону
     

    03.09.2014  №  02-5/414                                         Голові Верховної  Ради  України

                                                                                     Турчинову О.В.

                                   Шановний Олександре Валентиновичу !

         ЦК Профспілки працівників освіти і науки України від імені майже двохмільйонного загону працівників освіти і науки, студентської та учнівської молоді, пенсіонерів освітньої галузі закликає Вас не допустити руйнування сфери освіти, ліквідацію та закриття навчальних закладів, особливо сільської місцевості,  порушення трудових прав працівників навчальних закладів та установ освіти, інтенсифікацію їхньої праці, погіршення умов для здобуття якісної освіти, пенсійного та соціального забезпечення пенсіонерів, дітей-сиріт.

    Підготовлений Міністерством фінансів України законопроект «Про удосконалення норм законів з метою забезпечення фінансово-економічної стабілізації в Україні» не спрямований на підтримку громадянами України, серед яких і освітяни, дій Уряду та його державної політики. Переважаюча більшість норм законопроекту звужує порівняно з чинним законодавством зміст та обсяг прав працюючих,  пенсіонерів, студентської та учнівської молоді, малозахищених категорій населення, що заборонено статтею 22 Конституції України.

    Освітянською громадськістю не сприймаються плани про скасування гарантій фінансового забезпечення галузі освіти та встановлення педагогічним і науково-педагогічним працівникам рівня посадових окладів (ставок заробітної плати) і умов оплати праці спеціалістів закладів освіти, передбачених статтями 61 та 57 Закону України «Про освіту». Наміри попередньої влади запровадити оплату праці науково-педагогічних, педагогічних та інших категорій працівників навчальних закладів та установ освіти на основі Єдиної тарифної сітки у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, рішенням Конституційного Суду України від 22.05.2008 р. № 10-рп/2008 вже визнано такими, що не відповідають Конституції України.

    Пропозиції про збільшення норми навчального навантаження вчителів з 18 до 20 - 22 годин на ставку призведуть до звільнення впродовж 2015 – 2016 років понад 92 тисяч учителів. Збільшення норми навчального навантаження вихователів дошкільних навчальних закладів, починаючи з 2015 по  2020 рік, спричинить скорочення в дошкільних навчальних закладах лише впродовж двох наступних років понад 7 тисяч ставок. Керівників гуртків зменшиться в 2015 році на 11 відсотків, а у 2016 році на 22 відсотки. Таким чином армія безробітних співгромадян поповниться значною чисельністю найбільш освіченої, інтелектуальної частини суспільства, що не може не викликати їхнє невдоволення діями влади.

    Реалізація пропозицій про наповнюваність класів загальноосвітніх навчальних закладів сільської місцевості не менше десяти учнів призведе до закриття понад 1200 початкових шкіл та,  як мінімум, 1500 шкіл першого-другого ступенів, що без агресії, мирним шляхом практично знищить села з малою чисельністю населення.

    Ручне регулювання Кабінетом Міністрів України питання виплати педагогічним і науково-педагогічним працівникам надбавок за вислугу років, наукові ступені і вчені звання, допомоги на оздоровлення при наданні щорічної відпустки, виплати щорічної грошової винагороди за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов'язків, встановлення доплат за класне керівництво, перевірку зошитів, завідування майстернями, навчальними кабінетами, навчально-дослідними ділянками, що нині провадяться відповідно до норм Законів України за виконання дуже важливої складової забезпечення якісної освіти та виховання, призведе до зменшення чи  скасування таких виплат, як це сталося з реалізацією рішення Кабінету Міністрів України про встановлення надбавок педагогам за престижність праці у граничному розмірі до 20 відсотків.

    Непослідовними та неприйнятними є пропозиції щодо внесення змін до щойно прийнятого Верховною Радою України Закону України «Про вищу освіту», що спрямовані на погіршення умов праці науково-педагогічних працівників та навчання студентів, автономії вишів, матеріального та стипендіального забезпечення  студентів, зокрема, з числа дітей-сиріт, матеріального забезпечення сільських молодих спеціалістів, виготовлення документів про освіту тощо.

    Не можна погодитись з намірами ще більше погіршити й без того звужені права на пенсійне забезпечення шляхом підвищення страхового стажу, зниження розміру пенсій, збільшення стажу для призначення пенсій за вислугу років педпрацівникам, змінити порядок індексації доходів громадян, скасувати норми про відрахування коштів на оздоровлення, на охорону праці, звузити права територіальних громад приймати рішення про реорганізацію та ліквідацію загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів.

    Профспілка не підтримує підходи щодо затвердження законом «Про удосконалення норм законів з метою забезпечення фінансово-економічної стабілізації в Україні» нової редакції Закону України «Про вдосконалення системи соціального захисту населення та гарантії соціального захисту особам, які постраждали під час участі у мирних зібраннях». Переконані, що цей закон має прийматися окремо, а не в пакеті зі змінами до законів, які спрямовані на звуження трудових прав та соціально-економічних інтересів громадян України.

    В ході підготовки законопроекту не дотримано вимог Закону України «Про соціальний діалог в Україні», метою якого є вироблення разом з соціальними партнерами державної соціальної і економічної політики, регулювання трудових, соціальних, економічних відносин, забезпечення підвищення рівня і якості життя громадян, соціальної стабільності в суспільстві, чим порушено принципи соціального партнерства.

    Вважаємо, що владою мають бути вжиті дієві заходи для легалізації тіньового бізнесу, боротьби із ухиленням від сплати податків, збільшення оподаткування заможних верств населення, пом’якшення податкового навантаження для громадян із низьким рівнем доходу, чого, зокрема, вимагали учасники Майдану, а не продовжувати  наступ на права трудівників, серед яких освітяни, науковці, медики, працівники культури. Вирішення державних проблем, нехай і найважливіших, переважно за рахунок працівників бюджетної сфери та інших незаможних громадян, неприпустимо.

    Шановний Олександре Валентиновичу! Закликаємо Вас не допустити схвалення закону «Про удосконалення норм законів з метою забезпечення фінансово-економічної стабілізації в Україні» в запропонованій Міністерством фінансів редакції, оскільки реалізація його норм може спровокувати соціальний вибух.

    Лише підвищення заробітної плати, яка має забезпечувати платоспроможність громадян для придбання вітчизняних товарів, своєчасну оплату за житлово-комунальні та інші послуги,  дозволить відновити економічну активність у державі, розширити сферу зайнятості, розпочати реальну боротьбу з бідністю, забезпечити економічне зростання та підвищення добробуту в країні.

     

     З повагою

     Голова Профспілки        Г.Ф.Труханов

     

    Переглядів: 571 | Додав: adminvas | Рейтинг: 0.0/0
    Профспілка працівників освіти і науки України © 2024
    Створити безкоштовний сайт на uCoz