КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Васильківська районна організація
Меню сайту

Корисні посилання
  • Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України
  • ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
  • Федерація Профспілок України
  • Васильківська районна державна адміністрація

  • Форма входу


    Календар
    «  Березень 2015  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
          1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031

    Пошук

    Архів записів

    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Вітаю Вас, Гість · RSS 19.04.2024, 11:03

    Головна » 2015 » Березень » 31 » Звернення ФПУ до парламентарів ініціювати відновлення санаторно-курортного лікування за кошти соцстраху
    14:33
    Звернення ФПУ до парламентарів ініціювати відновлення санаторно-курортного лікування за кошти соцстраху

        Народними депутатами України внесено на розгляд Верховної Ради України низку законопроектів, якими пропонується відновити фінансування за рахунок коштів соціального страхування оздоровчих заходів, зокрема лікування в санаторіях-профілакторіях, санаторно-курортних закладах і оздоровлення дітей.

     Це співпадає з позицією профспілок.

    Тому Голова ФПУ Григорій Осовий надіслав листа до Комітету Верховної ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення із закликом прискорити розгляд зазначених законопроектів через те, що сезон дитячого оздоровлення розпочинається і дитячі заклади вкрай потребують підтримки з боку Фонду соціального страхування.

    - ФПУ готова до активної участі в обговоренні та доопрацюванні законопроектів з метою якнайшвидшого вирішення порушеного питання, - зазначив Голова ФПУ, - профспілки, як законні представники застрахованих осіб, у ході внесення змін до законодавства, у т.ч. під час опрацювання законопроекту «Про реформування загальнообов'язкового державного соціального страхування та легалізацію фонду оплати праці» намагалися не допустити ліквідації фінансування оздоровлення за кошти соцстраху.

    На жаль, тоді інтереси застрахованих осіб не були враховані. Законопроект було внесено до Верховної Ради без обговорення із профспілками і роботодавцями, як сторонами управління страховою системою і платниками страхових внесків. Таким чином, було проігноровано принципи соціального діалогу, хоча згідно із діючим законодавством, страхові внески не є коштами Державного бюджету і влада не може одноосібно ними розпоряджатися.

    - Ми оцінюємо наслідки прийнятого рішення як вкрай негативні, - підкреслив Г.Осовий, - біля 3-х мільйонів працівників, зайнятих на роботах із шкідливими та важкими умовами праці, які потребують відновлення свого професійного здоров'я, відтепер не можуть скористатися цими соціальними послугами. Це, в свою чергу, призведе до росту захворюваності та зростання видатків Фонду на виплату лікарняних (допомог по тимчасовій непрацездатності).

    Крім того, до трудової діяльності на підприємства повертаються учасники антитерористичної операції, більшість з яких потребують лікування. Їх також необхідно буде направляти на санаторно-курортне лікування, але в нинішніх умовах відсутності відповідного фінансування Фондом соціального страхування це стає неможливим.

    Потерпають   трудові   колективи   оздоровниць,   адже   в   майже 200 санаторно-курортних закладах, де працює понад 16 тисяч працівників, щорічно проходили профілактичне і відновлювальне лікування понад 250 тисяч осіб. В умовах, що склалися, керівництво санаторно-курортних закладів змушене приймати антикризові заходи, які насамперед вимушують їх скорочувати персонал, надавати їм безоплатні відпустки, скасовувати виплат тощо. Це може привести лише до руйнування унікальної (в т.ч. з урахуванням природно-кліматичних умов) системи санаторно-курортного лікування, яку відновити буде вкрай складно, майже неможливо.

    Такі дії причиняють неабияку шкоду для працівників - застрахованих осіб, для роботодавців та економіки в цілому і можуть викликати лише зростання соціальної нестабільності в суспільстві. Україна в очах міжнародної спільноти втрачає імідж країни, що досі послідовно просувалась по шляху побудови цивілізованого соціального діалогу в усіх сферах суспільного життя, включаючи такий важливий напрямок, як забезпечення конституційного права на соціальний захист через інститут державного соціального страхування.

    Враховуючи це, Федерація профспілок України звернулась до депутатських фракцій Верховної Ради України щодо необхідності законодавчого відновлення фінансування оздоровчих заходів за рахунок коштів соціального страхування та знайшла розуміння своєї позиції.

     

    Переглядів: 401 | Додав: adminvas | Рейтинг: 0.0/0
    Профспілка працівників освіти і науки України © 2024
    Створити безкоштовний сайт на uCoz