КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Васильківська районна організація
Меню сайту

Корисні посилання
  • Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України
  • ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
  • Федерація Профспілок України
  • Васильківська районна державна адміністрація

  • Форма входу


    Календар
    «  Лютий 2015  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
          1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    232425262728

    Пошук

    Архів записів

    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Вітаю Вас, Гість · RSS 29.03.2024, 14:18

    Головна » 2015 » Лютий » 25 » Зміни до Державного бюджету – 2015: позиція профспілок
    10:25
    Зміни до Державного бюджету – 2015: позиція профспілок
    24 лютого 2015 у прес-центрі інформаційно-аналітичної агенції «Главком» відбулася прес-конференція на тему: «Зміни до Державного бюджету – 2015: позиція профспілок». 

    Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, заступник голови ФПУ Сергій Кондрюк, заступник голови Житомирської ФПО Оксана Хіміч та заступник голови правління ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» Тетяна Семикопна окреслили позицію профспілок щодо основного кошторису країни, урядового законопроекту № 2212 (про підвищення пенсійного віку для жінок), лікування та реабілітації воїнів та постраждалих у зоні АТО у профспілкових санаторіях.

    Григорій Осовий повідомив про відверте ігнорування Урядовою стороною позиції соціальних партнерів. Адже Уряд вніс до Парламенту 16 лютого цього року зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік», у яких відсутні положення, направлені на реалізацію Вимог учасників Всеукраїнської акції протесту профспілок, що відбулася у грудні минулого року.

    Так, незмінними лишилися норми щодо особливого порядку проведення індексації грошових доходів населення та «ручного керування» встановленням соціально значущих пільг та гарантій, визначених в законодавстві окремими нормами та положеннями. Зокрема, щодо підвищення розмірів прожиткового мінімуму, мінімальної заробітної плати, пенсії, посадового окладу (тарифної ставки) працівника I тарифного розряду ЄТС. 

    Незважаючи на те, що у 2014 році рівень інфляції склав 24,9%, а прогнозований рівень інфляцій на 2015 рік складає 26,7%, розміри основних державних соціальних гарантій залишаються замороженими на рівні грудня 2013 року.

    Також було повідомлено, що 23 лютого 2015 року Урядом подано на розгляд Верховної Ради України проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення», реєстр. № 2212 від 23.02.2015 р. 

    Цим законопроектом пропонується:

    – пенсії працюючим пенсіонерам виплачувати у розмірі 85 % але не менше розміру прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність (сьогодні це – 949 гривень);

    – підвищити поступово (протягом 10 років) на 5 років пенсійний вік жінкам;

    – збільшити на 5 років тривалість загального (страхового) стажу, який необхідний для призначення пенсій на пільгових умовах і за вислугу років;

    – заморозити» показник середньої заробітної плати в країні для обчислення пенсій, який застосовуватиметься у 2015 році (тобто пропонується у 2016 і в подальші роки застосовувати показник середньої заробітної плати, обчислений за 2012-2014 р.р.).


    Таким чином, внесені Урядом пропозиції, в порушення статті 22 Конституції України істотно звужують права працівників у сфері пенсійного забезпечення.

    Профспілки переконані, що для вирішення існуючих проблем в пенсійному забезпеченні нині, насамперед потрібно вжиття заходів щодо збільшення надходжень до бюджету Пенсійного фонду. У першу чергу, зауважив Сергій Кондрюк, за рахунок виведення з «тіні» заробітної плати та зайнятості, підвищення заробітної плати. З урахуванням цього потрібно забезпечити належним чином обчислення пенсій і їх підвищення з урахуванням темпів зростання середньої заробітної плати та рівня інфляції.

    Щодо реабілітації постраждалих у зоні АТО у профспілкових санаторіях зокрема, наголошено, що зараз в Україні, окрім системи реабілітації хворих після інсультів та інфарктів, створено 14 центрів психологічної реабілітації постраждалих. Адже саме психологічна допомога є надважливою для тих, хто пройшов військові дії, опинився у заручниках чи під окупацією. А професійні психологи рятують молодим хлопцям життя, зазначила Тетяна Семикопна. 
     
    Аналіз ФПУ законопроекту № 2212 fpu_analiz.pdf [39,78 Kb] (завантажень: 52)
     
    Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України
    Переглядів: 654 | Додав: adminvas | Рейтинг: 0.0/0
    Профспілка працівників освіти і науки України © 2024
    Створити безкоштовний сайт на uCoz