КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Васильківська районна організація
Меню сайту

Корисні посилання
  • Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України
  • ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
  • Федерація Профспілок України
  • Васильківська районна державна адміністрація

  • Форма входу


    Календар
    «  Липень 2011  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
        123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031

    Пошук

    Архів записів

    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Вітаю Вас, Гість · RSS 20.04.2024, 00:17

    Головна » 2011 » Липень » 14 » Профспілки не підтримали нове обчислення лікарняних. Уряд підтримав профспілки
    17:07
    Профспілки не підтримали нове обчислення лікарняних. Уряд підтримав профспілки
           На засіданні Кабінету Міністрів 06.07.2011 року було представлено до розгляду постанову про внесення змін до порядку обрахування середньомісячної заробітної плати, з якої вираховуються виплати по соціальному страхуванню. Як відомо, з 4 лютого 2011 року почав діяти новий Порядок фінансування страхувальників для надання застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. За новим законодавством, як і колись, перші п'ять днів лікарняних оплачуються за рахунок коштів роботодавця, а починаючи з шостого дня – за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Відповідно до нового Порядку, працівники подають лікарняні за своїм місцем роботи, де їх нараховують, після чого роботодавець повинен звернутись до відповідного органу Фонду за фінансуванням для оплати листків непрацездатності.
    Зміни, ініційовані Міністерством соціальної політики, цього разу стосуються того, аби у системі загальнообов’язкового державного страхування з тимчасової втрати працездатності розрахунок виплати з тимчасової втрати працездатності, інакше кажучи – лікарняних, здійснювався виходячи не з кількості робочих днів, як це має місце нині, а виходячи з календарних днів відповідного періоду перебування на лікарняному.
    «Підтримуючи у цілому доцільність уніфікації по всім видам обов’язкового загальнодержавного соціального страхування СПО профспілок не підтримало пропозицію Міністерства соціальної політики щодо нового обчислення лікарняних», - сказав перший заступник керівника Спільного представницького органу профспілок Григорій Осовий, який брав участь в урядовому засіданні, і пояснив
    – Розрахунок, який проводився нашими фахівцями, засвідчив, що у такому разі працівники, які тимчасово захворіли, будуть отримувати розмір виплат по соціальному страхуванню значно нижчий. Наприклад, у разі втрати працездатності на 3-5 днів, що є найпоширенішою ситуацією, особливо для мам з дітьми, втрати за лікарняними виплатами будуть становити 29 відсотків від тієї суми, яку працівники отримують сьогодні. Якщо два тижні, втрати становитимуть 20 відсотків. За місяць – 3 відсотки.
    Ми виступили категорично проти змінення існуючих умов матеріального забезпечення страхового випадку у зв’язку з втратою працездатності. Ураховуючи позицію профспілок, Віце-прем’єр-міністр-Міністр соціальної політики Сергій Тігіпко, фактично «без бою» зняв це питання з розгляду на засіданні Кабінету Міністрів, зазначивши, що воно потребує додаткового вивчення і доопрацювання.
    Я мав розмову з Сергієм Тігіпко з цього приводу, і він запевнив, що розуміє, що є проблема. Питання зміни обрахування лікарняних порушує бізнес, оскільки перші п’ять днів виплат за лікарняними здійснюються за рахунок коштів роботодавця.
      Зрозуміло, роботодавці шукають, як полегшити собі життя, і не думають про те, що таким чином ускладнюють життя працівників. Будемо сподіватися, що вдасться відстояти позицію профспілок щодо матеріального забезпечення застрахованих осіб, яке існує сьогодні.                
    Переглядів: 686 | Додав: adminvas | Рейтинг: 0.0/0
    Профспілка працівників освіти і науки України © 2024
    Створити безкоштовний сайт на uCoz